21 Temmuz 2016 Perşembe

MEAN STREAK


Sanırım C64 platformunda en çok oynadığım oyun Mean Streak olsa gerek. Özellikle ilk bölümde yerlere saçılmış taşları, benzin depolarının yerlerini, zift varillerini tümden ezberlediğim bir dönem vardı. Buna rağmen uzun bir süre ikinci bölümden ötesine geçmeyi başaramadım. Zamanla daha çok yoğunlaşarak, nihayet üçüncü bölüme gelmeyi başardım. Oyunu tek kişi veya iki kişi oynayabiliyorsunuz. Motosiklet sürücüsü olarak bir arkadaşınızı yanınıza alırsanız, rakibiniz sadece yol üzerindeki engeller oluyor. İki kişilik oyunda bir birinle mücadele söz konusu değil. Aksine birbirini desteklemeli ve birbirinin yolunu açmalısın ki, beraber ilerleme ve puan toplama şansın olsun. Eğer oyunculardan biri, bir şekilde düşerse parkur tamamlanıyor. Kaderler bağlı olduğundan iş birliği şart. Tek kişilik oyunda ise, karşınıza yoldaki engellere ek olarak üzerinize simsiyah deri kıyafetler giymiş, siyah motosiklet kullanan ve iki kişilik gruplar halinde üzerinize gelen yol savaşçıları geliyor. Aslında tek kişilik mücadele daha eğlenceli diyebilirim zira bu sefer yolun kenarına sıkıştırabileceğiniz, motosikletinize monte edilmiş makineli tüfek ile indirebileceğiniz rakipleriniz oluyor. Bu vesile ile oyun daha heyecanlı bir hal alıyor. Ben en çok duvar köşesine sıkıştırarak yoldan çıkartma yöntemini seviyorum ama basitçe yanınızdan size dokunmadan geçmelerine izin verip, önünüze geldiğinde hedefiniz olmasını sağlayabilir, makineli tüfek ile vurabilirsiniz.


Bunun yanında daha fantastik yöntemlerle de rakiplerinizi saf dışı etme imkanı tanınmış. Mesela yoldan siyah zift dolu variller toplayıp bunları rakiplerinizin yoluna serperek kontrolü kaybederek saf dışı etme fırsatınız var. Motosiklet üzerindeki füze düzeneği asıl olarak önünüze çıkan duvarları yıkmak üzere kullanıma sunulmuş ama bunları kullanarak üzerinize gelen motosikletlileri havaya uçurma şansınız da var. Daha önce de bahsettiğim yol üzerinde bulunan çakıl taşları çok tehlikeli. Bunlar üzerinden geçerseniz zamanla lastiklerinizin kabak olmasına ve patlamasına sebep oluyor. Peşinden de motorunuz saf dışı kalıyor. Bu yüzden çok dikkatli ve seri hamlelerle aralarından geçmelisiniz. Lastiklerin kabak olma durumunu alttaki grafik ekranda takip etme şansınız da var. Ayrıca yakıt ayrı bir sorun teşkil edebiliyor. Yol üzerindeki yakıt depolarını kaçırmamaya özen göstermek gerekli.


Oyun gerçekten çok hareketli ve eğlenceli. Grafikler üst seviye tasarlanmış. En ufak bir hataya bile dikkat edilmiş ve kusursuz bir programlama ve grafik çalışmasıyla piyasaya sürülmüş. Bir ve iki kişilik oyun seçeneklerinde iki ayrı müzik çaldığını da eklemeliyim. Oyunun başlangıcında çıkan sunuş grafik resminde, motosikletinize adapte edilmiş makineli tüfek ve füze sistemleri detayıyla çizilmiş. Zaten açılışta böyle havalı bir resimle sunuş yapılması, oyuncuyu heyecanlandırmaya ve havaya sokmaya yetiyor. 1987 yılında Mirror Soft Ltd. tarafında piyasaya sürülen bu heyecanlı oyunu şimdilerde gerçek bir Commodore 64'de veya PC bilgisayarınızla uyumlu çalışan C64 emulator programlarında oynayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder